Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ο πατέρας του Κώστας είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ. Η μητέρα του, Τζένη, ήταν έγγονη του Αλέξη Ζορμπά. Μέχρι το 1954 έμειναν στη Θεσσαλονίκη, και μετά τη γέννηση της αδερφής του Μελίνας εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στα Πατήσια και από το 1970 μέχρι το 1984 στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου της Κυψέλης.
Το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ηταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον καλλιτέχνη Βαγγέλη Γερμανό. Σε μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο, λόγω της Χούντας, ο Σιδηρόπουλος απογοητεύτηκε από τις φοιτητικές οργανώσεις της εποχής και σταδιακά εγκατέλειψε τις σπουδές του. Το 1969, ο Σιδηρόπουλος γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, κιθαρίστα των Olympians και δημιούργησαν το συγκρότημα «Δάμων και Φιντίας». Το 1972 συνενώθηκαν με το συγκρότημα «Μπουρμπούλια» μέχρι τις αρχές του 1974 που το συγκρότημα διαλύθηκε. Με την Μεταπολίτευση συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Συμμετείχε ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του.
Το 1976 πήρε απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για ψυχολογικούς λόγους. Μέσα από μια σύντομη σχέση με μια Κάθυ, έγραψε το τραγούδι «Για την Κ». Ο Σιδηρόπουλος τότε γνώριζε τη Γιόλα Αναγνωστοπούλου με την οποία θα έμεναν μαζί μέχρι το 1980. Κατά την περίοδο της σχέσης του φαίνεται να ξεκίνησε να κάνει χρήση ηρωίνης. Το 1977 πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο Ασυμβίβαστος» του Ανδρέα Θωμόπουλου.
Τον Ιούνιο του 1978 μέσω του Δημήτρη Πουλικάκου οριστικοποίησε την συνεργασία του με το συγκρότημα «Σπυριδούλα» για την ηχογράφηση του άλμπουμ «Φλου». Συμφώνησε να κυκλοφορήσει το δίσκο με την ΕΜΙΕΛ, την πρωην Columbia. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1979. Οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές και δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Τα επόμενα χρόνια όμως η αποδοχή και οι πωλήσεις του Φλου θα αυξάνονταν θεαματικά, με το δίσκο να κάνει διαρκείς επανεκδόσεις, ενώ το 1992 ψηφίστηκε από τους συντάκτες του περιοδικού «Ποπ+Ροκ» ως το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής. Οι Σπυριδούλα με τον Σιδηρόπουλο έκαναν μερικές ζωντανές συναυλίες όμως λίγους μήνες μετά χώρισαν.
Έφτιαξε το συγκρότημα «Εταιρεία Καλλιτεχνών», αλλά μετά έπαιξε μέχρι το τέλος με τους «Απροσάρμοστους». Συνεργάστηκε με τους «Τερμίτες» του Μαχαιρίτσα δίνοντας συγκλονιστικές ροκ παραστάσεις, σε συναυλίες με το «Rock In Athens» όπως και σε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Τολμηρή επικοινωνία».
Το 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, χωρίς να ξέρουν την αιτία. Η επίσημη διάγνωση ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος». Το πρόβλημα με την υγεία του και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο κλαμπ Αν όπου ο Σιδηρόπουλος εμφανιζόταν με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο.
Στις 4 Δεκεμβρίου είχε πάει στο στούντιο για να ηχογραφήσει αλλά ήταν μεθυσμένος. Τσακώθηκε με το συγκρότημα και έφυγε. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου 1990 ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν 42 ετών.
Το 1991 οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Άντε και καλή τύχη μάγκες», με τραγούδια που είχε ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «Τα μπλουζ του Πρίγκηπα» με πειραματικές ηχογραφήσεις από το 1979 ως το 1981. Εδώ ο Παύλος Σιδηρόπουλος ενώνει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος «Εν αρχή ην ο λόγος», με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989. Τραγούδια του όπως «Στην Κ, Κάποτε θα ‘ρθουν, Η Ώρα του Stuff, Μου πες θα φύγω, Ο Μπάμπης ο Φλου, Που να γυρίζεις, Το 69, Να μ’αγαπάς που έχουν μείνει αθάνατα στον χρόνο του έδωσαν τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ροκ.
#sidiropoulos #spartaristo
Tags
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ